Pippi Langkous, het bekendste personage uit de boeken van mijn favoriete schrijfster Astrid Lindgren heeft op een dag een woord in haar hoofd. Ze weet niet wat het is, hoe het eruit ziet, waar je het kunt vinden of kopen, maar ze weet zeker dat het bestaat: Sponk.

Sponk is spontaan ontstaan. Ik maakte al kleding,  jaartafelaccessoires en speelgoed voor thuis. Toen vrienden zeiden: "Waarom ga je niet eens op een markt staan? Je maakt zulke leuke dingen, daar zijn anderen wellicht ook in geïnteresseerd". En dat was ook zo.

Als juf op de Vrije School was ik al bekend met de kracht van creatieve activiteiten. Uit je hoofd, in je handen. En ik zag kinderen vastlopen. Niet persé de kinderen waarbij uiteindelijk een diagnose wordt gesteld, maar juist de kinderen die het (tijdelijk) moeilijk hebben, om welke reden dan ook. En ik zag wat creatieve activiteiten konden bijdragen om ze weer "beter in hun vel te laten zitten".

Toen ik door persoonlijke omstandigheden mijn baan als juf op de Vrije School niet meer kon uitvoeren, moest ik zelf ook creatief gaan denken... wat nu? Het antwoord kwam op m'n pad, ik kreeg een eigen atelier ruimte aangeboden. Een prachtige, lichte ruimte in een voormalig schoolpand. Hier kon ik alles combineren; m'n eigen "creatieve ei" kwijt, ontwerpen en maken van natuurlijk speelgoed, workshops geven én kinderen helpen op een coachende, niet diagnostiserende manier.  

Sponk: Je weet niet precies wat het is, hoe het eruit ziet of waar je het kunt kopen. Maar inmiddels wel waar  je het kunt vinden!

 

Liefs,

Saskia van der Burg